Nyhet vecka 37: "UFC 88: Breakthrough" - The fall of "Iceman" and "Hitman"

Idag ska jag skriva ett inlägg vilket jag tror är väldigt unikt för Humanus elever, nämligen om kampsportsgalan Ultimate Fighting Championship - förkortat UFC. En del av denna blogg som sagt kommer att ägnas åt bland annat kampsport, och främst Mixed Martial Arts (MMA) tävlingar.

UFC 88 var packat med ganska många stora namn, några relativt intresserande matcher och några överraskande resultat. Kampsports galan hölls den 6:e September 2008 i Atlanta, USA. Mest överraskande var Chuck "The Iceman" Liddels förlust mot Rashad Evans. Liddel fälldes 1 minut och 51 sekunder i rond två av en överhands svingande högerkrok, vilken ironiskt nog är "Iceman's" signatur attack, med vilken han en gång nådde toppen av UFCs light heavyweight viktklass.

En annan händelse som i mina ögon var mycket sorglig och besvikelsefull var dansken Martin "The Hitman" Kampmanns förlust mot amerikanen Nate Marquardt. Nate lyckades med en rundhusspark träffa Martins huvud vilket följdes av en serie attacker vilken skickade Kampmann till John Blund efter 1 minut och 21 sekunder in i den första ronden.

Andra noterbara matcher var föredetta titel innehavare Rich Franklins match mot hans döve vän Matt Hamill. Värt att nämna är att detta var Rich Franklins debut i light heavyweight klassen, Franklin tävlade innan i middleweight klassen. Matchen vanns som förväntat av Rich, men Hamill gjorde en mycket bra match och visade att han inte bara är fantastisk brottare utan även en relativt duktig striker.

För er som är främmande för kampsportsbegrepp kommer ett förklarande inlägg att skrivas här på bloggen om ett tag. Så håll ögonen öppna!


Blogguppgift 4: Könsmaktsordning?

Jag tror inte på att det existerar en könsmaktsordning. Kvinnomisshandel är nog främst kopplad till en förvriden människosyn samt drogpåverkan (i största utsträckning alkohol givetvis). Det är sant att vissa män har en dålig kvinnosyn men jag tror inte detta beror på denna s.k. "uppdelning" av könen som sker på tidigt stadium. Jag skulle snarare säga att det kommer ifrån andra problem som problem med självhävdelse och någon form av behov efter att känna makt. "Uppdelningen" av könen sker nog snarare p.g.a. karakteristiska skillnader under låg ålder mellan könen. Personligen blev jag inte uppfostrad i ett dagis utan av min mor, så under merparten av min uppväxt fanns det ingen klar social "uppdelning". Ändå så minns jag att blå var min favoritfärg och att jag gillade typiskt pojkaktiga aktiviteter under denna ålder. Detta är självklart en personlig erfarenhet men så här var det för mig, och jag gick endast på dagis under väldigt kort tid under högst sporadiska perioder rätt sent i min barndom. Ett annat minne jag har när jag gick på förskola var att jag ansågs som "dum" för att jag var vild, relativt självständig och inte gillade flickaktiviteter. Detta när jag var runt 5-6år gammal, det rådde alltså en annan form av intolerans på detta ställe, där flickaktiviteterna var normen. Kan detta härledas till att alla förskolelärarna var kvinnliga? Kanske, men det finns nog väldigt många andra förklaringar till detta också.


Och anses mannen vara mer värd än kvinnan? Detta är en uppgift jag starkt tvivlar på, jag har aldrig känt att jag blivit mer respekterad eller haft ett högre värde för att jag är kille. Däremot har jag sett en relativt stor mängd orättvisor i betyg etc. där tjejer fått - oförklarligt - högre betyg än killar i vissa ämnen. Återigen personliga erfarenheter men jag har valt att skriva detta utifrån ett personligt perspektiv eftersom jag anser att många av uppgifterna som denna teori om "könsmaktsordning" förmedlar är just personliga och varierar från person till person. Det är det här som är det stora problemet i genusforskning, man håller inte isär don och person. Individualism är nyckelordet.


Blogguppgift 3: Jämställdhet i Sverige

Det är faktiskt sant att Sverige är ett föregångs land inom jämställdhet. Detta kan inte förnekas, men problemet kvarstår att kvinnor fortfarande tjänar mindre för lika arbete. Detta är självklart ett problem, men tyvärr har jag ingen ultimat lösning på problemet. Om inställningen om att alla människor, kvinna som man, faktiskt är personer oavsett kön lärs ut från ett tillräckligt tidigt stadium kanske en del av problemet kan förminskas. Men detta är rena spekulationer och ingenting jag har något vetenskapligt eller statistiskt belägg för. Ett annat problem är att chefspositionerna fortfarande är till största delen dominerade av män. Jag misstänker att en anledning till detta är att män oftare uppfattas som mer auktoritära och starka. Kanske stämmer denna fördom in i en del fall (i alla fall fysiskt), men som jag tidigare har hävdat tror jag att det ligger mer i själva personligheten. Men är detta då ett verkligt problem? Kanske det... Men ärligt talat så bryr jag mig inte särskilt mycket om ledaren är man eller kvinna så länge personen är kompetent, vilket är det allra viktigaste. Hur man ska lösa detta har jag inga svar på, om det var så enkelt hade vi nog inte haft detta problem i vårt samhälle idag.


När man säger att Sverige är det mest jämställda landet så tror jag man att man ser detta utifrån att svenska kvinnor tjänar relativt mycket i förhållande till männen. Enligt UNDPs GDI undersökning 2005 tjänade svenska män igenomsnitt runt 36 000$ per år, mot kvinnornas ca 29 000$. Även om det finns en viss klyfta här är den inte alls så stor som i t.ex. Danmark. Däremot så tjänar svenska kvinnor inte mest, utan ligger på andra plats efter norska kvinnor. Däremot är löneskillnaderna mellan norska kvinnor och män mycket större än mellan svenska kvinnor och män.


Blogguppgift 2: Jämställdhet - Tvingat könsbyte?

Jag anser inte att man kan ställa en fråga om vad man hade gjort om man hade blivit tvingad till att byta kön. Eftersom jag är nöjd med att vara man och anser att det är intregerad del av min personlighet skulle jag aldrig kunnat acceptera något sådant. Inte bara går det emot alla mänskliga rättigheter och de demokratiska värderingar Sverige och väst representerar utan även min intergritet och värderingar vilket resulterar i att jag hellre hade valt döden i ett sådant fall, då hade jag iallafall kunnat dö som mig själv och inte som någon annan person. Så hade ett tvingat könsbyte påverkat mig. Det här är mitt svar på uppgift 2.


Blogguppgift 1: Jämställdhet - Könsroller

Min personliga åsikt om könsrollerna är att dem existerar. Och att man måste ta hänsyn till vissa av dem skillnader som finns mellan könen, att försöka att motverka dessa skillnader är inte bara onaturligt och går emot hur vi skapats biologiskt utan även på det personliga planet.

Detta beror på att jag anser att könsrollerna är biologiska och att vi föds in i dem. Det finns flera olika biologiska skillnader som bidrar till att personligheten hos kvinnor och män är - överlag - lite annorlunda. Ett exempel på detta är de två olika hormonerna testosteron (förekommer i mycket högre nivåer hos män) och östrogen (förekommer i mycket högre nivåer hos kvinnor). Testosteron bidrar till ökad muskelmassa, aggressivitet och kroppsbehåring (alltså typiskt manliga attribut) medan östrogen bidrar till utveckling av de typiskt kvinnliga attributen. Detta påverkar självklart personligheten på olika sätt, men jag anser att personligheten hos en person blir mer eller minst lika påverkad av hur man är som person, alltså medfödda egenskaper, erfarenheter, omgivning, uppfostran etc. Men, då kommer den stora frågan, vad menas med könsroller, och om personligheten varierar mer från person till person - borde dem existera? Jag anser det, till en viss del. De naturliga förutsättningar som vi har gör att vi har en aning olika roller i samhället. Detta fungerade bra i jägar och samlar samhället, under denna tiden var det männen som var ute och gjorde det farliga, mer fysiskt krävande arbetet samtidigt som kvinnorna tog hand om hem, hantverk och dylika sysslor. Det var alltså en symbios mellan könsrollerna där alla hade arbete och arbetet från båda köns"rollerna" (vilket här snarare var ett nödvändigt samarbete med utgångspunk från folkets olika styrkor och svagheter) var både uppskattat och högst nödvändigt. Men tiderna började ändras och samhället blev mer organiserat. Jag misstänker att allt efter tiden gick och vi fick en tryggare och mer överflödig närvaro här på jorden så började man att se ner på de kvinnliga uppgifterna. Dem riskerade inte livet i i jakt eller i lite modernare tidsepokrar krig. Detta även fast dem kvinnliga uppgifterna var högst essentiella för att männens farliga och fysiska arbeten skulle ha någon framgång. Detta är sedan en kultur som fortsatt in i modern tid. Idag springer inte männen runt i pälskalsonger och jagar vilddjur med spjut, och dem yrken som idag är fysiskt krävande och farliga är inte högtavlönade, vi behöver inte heller en symbios på samma sätt för våran överlevnad. Men fortfarande lever denna syn på kvinnor kvar i form av synen på att det manliga är överlägset det kvinnliga när det egentligen inte alls är på detta sätt.

Att lösa detta problem är ingenting lätt, ingenting som kan ske under några år, utan en utveckling som kommer ta väldigt lång tid. Det finns olika lösningar på problemet, men jag anser att det till slut kommer ner till någonting som ligger bakom kön, hudfärg och sexuell läggning, och detta är personligheten. En vit, heterosexuell man kan vara minst lika brottslig som en svart etc. Allt beror på personligheten. Man eller kvinna, ja det spelar faktiskt roll, men man måste se personen bakom. Alla män och kvinnor tillhör inte den stereotyp som finns för könen och det är bra. Det bidrar till en positiv mångfald och individualism som ligger till bas för vårt demokratiska samhälle.


Välkommen till min blogg!

Det här är en blogg som tar upp lite allt möjligt, från säkerhetspolitik till kampsport. Även en del bloggrelaterade skoluppgifter kommer att publiceras här!

DISCLAIMER: De påståenden och åsikter som publiceras på denna blogg representerar nödvändigtvis INTE publicerarens egentliga åsikter.


RSS 2.0