Blogguppgift 1: Jämställdhet - Könsroller

Min personliga åsikt om könsrollerna är att dem existerar. Och att man måste ta hänsyn till vissa av dem skillnader som finns mellan könen, att försöka att motverka dessa skillnader är inte bara onaturligt och går emot hur vi skapats biologiskt utan även på det personliga planet.

Detta beror på att jag anser att könsrollerna är biologiska och att vi föds in i dem. Det finns flera olika biologiska skillnader som bidrar till att personligheten hos kvinnor och män är - överlag - lite annorlunda. Ett exempel på detta är de två olika hormonerna testosteron (förekommer i mycket högre nivåer hos män) och östrogen (förekommer i mycket högre nivåer hos kvinnor). Testosteron bidrar till ökad muskelmassa, aggressivitet och kroppsbehåring (alltså typiskt manliga attribut) medan östrogen bidrar till utveckling av de typiskt kvinnliga attributen. Detta påverkar självklart personligheten på olika sätt, men jag anser att personligheten hos en person blir mer eller minst lika påverkad av hur man är som person, alltså medfödda egenskaper, erfarenheter, omgivning, uppfostran etc. Men, då kommer den stora frågan, vad menas med könsroller, och om personligheten varierar mer från person till person - borde dem existera? Jag anser det, till en viss del. De naturliga förutsättningar som vi har gör att vi har en aning olika roller i samhället. Detta fungerade bra i jägar och samlar samhället, under denna tiden var det männen som var ute och gjorde det farliga, mer fysiskt krävande arbetet samtidigt som kvinnorna tog hand om hem, hantverk och dylika sysslor. Det var alltså en symbios mellan könsrollerna där alla hade arbete och arbetet från båda köns"rollerna" (vilket här snarare var ett nödvändigt samarbete med utgångspunk från folkets olika styrkor och svagheter) var både uppskattat och högst nödvändigt. Men tiderna började ändras och samhället blev mer organiserat. Jag misstänker att allt efter tiden gick och vi fick en tryggare och mer överflödig närvaro här på jorden så började man att se ner på de kvinnliga uppgifterna. Dem riskerade inte livet i i jakt eller i lite modernare tidsepokrar krig. Detta även fast dem kvinnliga uppgifterna var högst essentiella för att männens farliga och fysiska arbeten skulle ha någon framgång. Detta är sedan en kultur som fortsatt in i modern tid. Idag springer inte männen runt i pälskalsonger och jagar vilddjur med spjut, och dem yrken som idag är fysiskt krävande och farliga är inte högtavlönade, vi behöver inte heller en symbios på samma sätt för våran överlevnad. Men fortfarande lever denna syn på kvinnor kvar i form av synen på att det manliga är överlägset det kvinnliga när det egentligen inte alls är på detta sätt.

Att lösa detta problem är ingenting lätt, ingenting som kan ske under några år, utan en utveckling som kommer ta väldigt lång tid. Det finns olika lösningar på problemet, men jag anser att det till slut kommer ner till någonting som ligger bakom kön, hudfärg och sexuell läggning, och detta är personligheten. En vit, heterosexuell man kan vara minst lika brottslig som en svart etc. Allt beror på personligheten. Man eller kvinna, ja det spelar faktiskt roll, men man måste se personen bakom. Alla män och kvinnor tillhör inte den stereotyp som finns för könen och det är bra. Det bidrar till en positiv mångfald och individualism som ligger till bas för vårt demokratiska samhälle.


Kommentarer
Postat av: Stefanhum

Jag håller inte helt med dig om den vikt du du tillskriver de biologiska skillnaderna. Men du argumnetera mycket väl och skrivder mycket bra och det är ju det jag sätter betyg på. Att du även lägger ett historiskt perspektiv gör det än mer intressant.

2008-10-13 @ 13:06:45
URL: http://stefanshumblogg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0