Uppgift: Geografi A (?) - bilindustrin

Regeringens stimulanspaket skiljer sig starkt från andra länders motsvarigheter. Framförallt gäller det omfattningen på det. Om man jämför med de hundratals miljarder kronor som den amerikanska kongressen planerar att sätta in i de olika krisdrabbade industrierna för att rädda den amerikanska ekonomin så är det svenska stimulanspaketet en piss i Sahara. 8.3 miljarder kronor lär tyvärr inte göra särskilt mycket skillnad. Även om det självklart är sant att Sverige också är otroligt litet jämfört med USA så uppskattas det att man minst behövt nästan dubbelt så mycket - 15miljarder - för att vi skulle se någon skillnad i industrierna.


Saab och Volvo är mycket viktiga för den svenska ekonomin, de svenska storföretagen kanske är uppköpta av utländska företag, men de representerar fortfarande Sverige och ger oss god reklam och en synlig plats i världen som är mycket exklusiv för ett så litet land. Plus att företagen anställer många människor som nu blir arbetslösa vilket anstränger Sveriges arbetsmarknad hårt och skickar ner landet i en nedåtgående spiral som måste brytas.

Det är svårt att säga, men i det här fallet tror jag att de inte kunde göra mycket åt det eftersom finanskrisen startades av banker, inte bilföretag. Även om det kanske finns åtgärder bilindustrin kunde ha satt igång för att minska omfattningen av skadorna så hade det varit helt omöjligt att helt stoppa den annalkande katastrofen. Jag tror t.ex. inte att miljöbilar hade kunnat rädda företagen, nu när vi är i en lågkonjektur finns det helt inte längre pengar för att köpa en massa nya fina bilar.


Allt som jag har läst tyder på att bilindustrin tyvärr håller på att försvinna, kanske är det möjligt att rädda den från att bli förflyttad till asien men då måste både regering, företagsledning och anställda anstränga sig. Man måste även samarbeta, vilket nog är den största utmaningen. Jag hoppas att man kan rädda Volvo och Saab men är tyvärr en aning kritisk till om det är möjligt. Sviterna av den amerikanska finanskrisen har kommit hit nu, nu är utmaningen för den svenska regeringen att hindra det från att utvecklas till en full kris även här, men utvecklingen ser inte ljus ut, och regeringens stimulanspaket är helt klart för litet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0