Uppgift: Finanskrisen

1. Finanskrisen beror på att USAs banker gett ut ofördelaktiga lån, alltså att man lånat ut till människor som kanske inte har råd att betala tillbaka lånen. Problemet är att när dessa människor lånar pengar till t.ex. bostäder minskar efterfrågan på bostäderna och priserna går ner p.g.a. brist på efterfrågan. Detta i sin tur leder till att när dessa låntagare inte klarar av att betala av sina lån får dem lämna ifrån sig sina bostäder till bankerna. Nu börjar det gå dåligt, för bostäderna har i vissa fall gått ner så mycket i pris att dem inte täcker lånet längre. Vilket innebär att bankerna får stora mängder med bostäder som i princip inte har något värde, då har bankerna förlorat pengarna de lånat ut vilket leder till förlust ekonomiskt sett. I vissa fall har detta bidragit till att banker har gått i konkurs. Jag anser att jag inte behöver lista problemen som en bank som gått i konkurs medför med tanke på att dem är väldigt många och självklara. Ett sånt fall påverkar ett lands ekonomi negativt, tänk då när detta börjar hända storbankerna - då har man fått en kris, vilket vi ser idag.

2. Kan man lära sig av historien? Självklart kan man det, även om historien aldrig exakt på pricken upprepar sig så kan man hitta många likheter vilket betyder att vi kan förutsäga mer eller mindre olika scenarion för hur framtiden skulle kunna se ut. Genom att kolla på föregångna kriser kan vi självklart se hur det KAN utvecklas under vissa omständigheter, det blir alltså lättare att hitta på åtgärder för att förhindra att krisen blåser upp helt. Ett bra exempel på detta är 1992 års devalvering av svenska kronan då bland annat bankgarantin skapades vilket betyder att staten inte låter någon svensk bank gå i konkurs.


3. Hur det ser ut i Sverige idag? Relativt ljust skulle jag säga. Bankerna har lärt sig av tidigare kriser, vilket också staten har. Så när Reinfeldt går ut i TV och säger att det inte är någon fara, ja då verkar det faktiskt som att det inte är någon fara - i Sverige. Sedan att det finns krafter som tjänar på rykten om en finanskris *host host* media *host host*. Dramatik säljer ju, det vet vi alla. Också politiker tjänar på det här, det ger tillfälle att kritisera sina motparter för att ha gjort för lite åt problemet och komma med sina egna förslag på hur denna "kris" ska hanteras. Visst, detta är absolut en stor fråga i USA, där man faktiskt har en sådan kris. Men inte i Sverige, i alla fall inte nu. Rothsteins argument om att detta skulle ha med sjukförsäkringarna i USA att göra är jag lite smått kritisk till. Även om detta eventuellt skulle kunna skapa sådana här problem tror jag inte att det är avgörande i just denna kris. Här skulle jag snarare säga att det beror på liknande faktorer som devalveringen av kronan 1992 berodde på. Det "glada 80-talet" där bankerna lånade ut pengar ofördelaktigt eftersom det rådde en stor framtidstro här i Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0